Mis on Ayurvastra?

Kõige üldisemalt saab sellele küsimusele vastata nii, et ayurvastra on orgaaniline puuvillane kangas, mida on ajurveedast tuntud ravimtaimedega ayurvastra meetodil töödeldud nii, et kangal oleks nii ilusad värvitoonid kui ka meditsiinilised omadused.

Viirusest räsitud maailmas otsib inimkond heaolutunnet ka rõivatööstusest. Kindlasti oled Sa kasutanud ravimtaimi ja ürte, nagu näiteks kurkum, basiilik, vürtsköömned ja ingver toiduvalmistamisel. Ajurveeda,  mis on juba aastatuhandeid vana India tervishoiusüsteem, kus sõna „veda“ tähendab teadmiseid, kasutabki neid ja veel palju teisi taimi ja ürte aga ravimisel. Nendest samadest ajurveedast tuntud taimedest ja ürtidest valmistatakse lisaks raviteedele ka värvaineid. Ayurvastra meetodit kasutades annavad ajurveedast tundtud taimed kangastele nii imeliselt pehmed toonid kui ka selle kanga kandjale tervist toetavad omadused.

Ayurvastra on naturaalse värvimise kõrgeim kunst.

Ayurvastra on sanskriti keelne sõna, mis tõlkes tähendab tervislikke rõivaid (ayur – tervis, vastra – riided). Ayurvastra meetodi traditsioonilise värvimise iidseid teadmiseid on edasi kantud põlvest põlve ning Indias värvitakse ayurvastra meetodil kangaid juba aastatuhandeid. See protsess on käsitöö, mis võtab kaua aega ja on keeruline ning seetõttu on nende kangaste hinnaklass ka kõrgem, kui näiteks sünteetiliste värvidega kangastel. Üheks põhjuseks, miks sünteetiliste värvidega värvitud kangas surus naturaalsed kangad turult välja, oli just sünteetiliste kangaste värvimise lihtsus ja odavam hind. Taimedega värvimisel aga ei kasutata kemikaale ega pestitsiite ja seetõttu on ayurvastra kangast valmistatud tooted täielikult keemiavabad ning ei sisalda nahka ärritavaid mürgiseid kemikaale.

Ilusa punase värvi annab lõngale Madder

Ilusa punase värvi annab lõngale Madder

Taimsed värvained ei saasta keskkonda ja annavad kanga kandjale edasi tervendavaid aspekte. Värvimisel kasutatakse rohkem kui 200 ravimtaime lehti, juuri, koort, õisi, seemneid, seeni ja mineraale. Värv saadakse ainult taimedest ja ka kangale kinnitamiseks kasutatakse ainult looduslikke vahendeid, seetõttu püsib naturaalne värv kangal ka vähem aega kui sünteetiliselt värvitud kangal, samas on aga käsitöö kangas palju tugevam ja peab kauem vastu.

Enely Jääger valmistab kangad värvimiseks ette.

Enely Jääger valmistab kangad värvimiseks ette.

Ayurvastra kangast nimetatakse ka inimese teiseks nahaks. Keha suurim organ on nahk ja nahk toimib nii kaitsebarjäärina kui ka väliste ainete kehasse sisenemise vahendina. Nahk omastab ühtemoodi nii keskkonnamürke ja kemikaale kui ka looduslike värvainete lenduvaid õlisid. Orgaaniline ja naturaalne kangas teeb sinu nahale pai ja ravimtaimede kasulikud omadused imenduvad läbi sinu naha organismi, et seda tervendada. Loomulikult on ka tervislik toitumine ja elustiil oluline aga looduslikke vahendeid kasutades on võimalik oma keha hoida tasakaalus.

See kangas on värvitud kurkumiga. Nahaga kokkupuutel kanduvad kurkumi head omadusel üle ka kanga kandjale.

See kangas on värvitud kurkumiga. Nahaga kokkupuutel kanduvad kurkumi head omadusel üle ka kanga kandjale.

Ayurvastra kanga head omadused tulevad kõige paremini välja siis, kui inimese keha on rahulikus asendis, just seetõttu sobivad sellest kangast valmistatud riided väga hästi jooga praktiseerimiseks. Joogas räägitakse väga palju Prana’st (elujõud). Ka Ayurvastra kangad sisaldavad Prana’t ja nii moodustavad kaks Indiast pärit iidset traditsiooni koos võitmatu paari. Aitavad taastada tasakaalu ja tervendavad sinu keha.

Ayurvastra kangast valmistatud riided sobivad suurepäraselt Jooga harrastamiseks.

Ayurvastra kangast valmistatud riided sobivad suurepäraselt Jooga harrastamiseks.

Ayurvastra kangad ei paku positiivseid emotsioone mitte ainult kangastest valmistatud toodete kandjale, vaid on kasulik ka keskkonnale. Tootmisel ei kasutata mürgiseid kemikaale, mis veekogudesse ja maapinda jõuavad. Tulemuseks on tasakaalustatud ökosüsteem kus heaolu on kasumi asemel esikohal. Mahetooted võiks olla meie tulevik ja hukatuslik kiirmood minevik. Praegune keeruline aeg nõuab rohkem teadlikkust, vastutustundlikkust ja eetilisemat lähenemist ka moetööstuses ja tarbimises. Moetööstuse tulevik ei tohiks olla mitte ainult ilusa disaini loomine vaid ka uute tehnoloogiate avastamine ja kombineerimine iidsete traditsioonidega.

Enely Jääger and natural dye.jpg

Kanga värvimise protsess.

Kõik taimed ja ürdid, millega kangad värvitakse on hoolikalt käsitsi korjatud. Enne värvimist tehakse esimese asjana kangale eeltöötlus, et eemaldada kiududest saaste. Kangaid leotatakse ürtide lahuses 24 tundi ja saaste eraldubki kangast. Järgmisena pestakse kõik kangad puhta veega ja kuivatatakse. Riide pleegitamine toimub loomulikul viisil päikesevalguse käes.

Seejärel värvitakse kangas ravimtaimedest valmistatud värvainega. Värvaine valmistatakse ürtidest, mis annavad tooni ja ajurveeda ravimtaimedest, mis annavad kangale ajurveedast tuntud tervendavad omadused. Taimedel on kindlad meditsiinilised omadused ja nahaga kokkupuutel kanduvad need tervist toetavad omadused ka kanga kandjale üle. Näiteks ayurvastra kangast valmistatud tooted aitavad leevendada erinevaid nahaprobleeme: nahainfektsioonid, ekseem ja psoriaas. Ayurvastra meetodi suurim erinevus teiste looduslike tekstiilidega on just see, et värvimisel kasutatakse ajurveeda ravimtaimi.

Väga oluline protsess kanga värvimisel on peitsimine ehk värvi kinnitamine kanga külge ning kanga pehmendamine  Nendeks tegevusteks kasutatakse jälle naturaalseid vahendeid, taimi ja mineraale.

Kui Ayurvastra kangast katsuda, siis on tunne, et see kangas justkui elab. Nahaga kokkupuutel kangas toidab ja rahustab Sinu nahka.

Ajurveeda taimed ja ürdid, mis annavad kangastele ilusad toonid ja tervendavad omadused.

Ajurveeda taimed ja ürdid, mis annavad kangastele ilusad toonid ja tervendavad omadused.

Väike ülevaade taimedest, mida kangaste värvimisel kasutatakse.

Kurkum ehk kollajuur on ebatavaliselt kaunis taim, millel on oranžikas-punased õied ja sügavrohelised pikad saledad lehed ning teda peetakse ka looduslikuks imeks. Enamik ajurveeda arste Indias peavad kollajuurt üheks parimaks maitse- ja ravimtaimeks. Tänapäeva lääne meditsiin on hakanud ka tunnistama ja oma laborites uurima kurkumi raviomadusi, mis on ajurveedas kasutuses olnud juba tuhandeid aastaid. Kurkumit kasutatakse erinevate nahaprobleemide korral, vaigistab valu ja kasutatakse kõhuhädade puhul. Kurkumit kasutatakse ka vähi ennetamiseks. Kurkum annab kangale ilusa kuldkollase tooni.

Indigofera on suur õistaimede perekond kuhu kuulub üle 750 liigi. Indigofera on laialt levinud kogu maailma troopilistes ja subtroopilistes piirkondades. Iidsetel aegadel kasutati seda hambavalu vastu. Tuntud põletikuvastase ravimina, leevendab putuka hammustusi ja turseid. Indigo on üks vanemaid taimi, millega on tekstiile värvitud ja kangale annab ta sinise värvitooni.

Neemipuud kirjeldatakse ajurveeda tekstides kui puud, mis hoiab kõik haigused eemal. Neemipuu õli kasutatakse juuste tervendamiseks. Neemipuu parandab maksa funktsiooni, veremürgistust ning tasakaalustab veresuhkru taset. Neemipuu lehti kasutatakse erinevate nahahaiguste, nagu näiteks psoriaas ja ekseem raviks. Kangale annab Neemipuu elevandiluu tooni.

Basiilik on hinduismis püha taim. Basiilikut peetaks pühaks ja võrreldamatuks taimeks. Ajurveeda traditsioonis kasutatakse basiilikut selleks, et toetada normaalset kopsufunktsiooni. Annab elujõudu ja tagab pikaealisuse. Kangale annab rohelise tooni.

Achiote puud kasutati juba traditsioonilises India meditsiinis erinevate haiguste ravimisel. Puu seemnetest saadud punakat värvi on kasutatud kehamaalingute tegemiseks ja  ka huulepulgana. Marygold taime tuntakse meil saialillena ja seda on juba aastasadu meditsiinis kasutatud. Traditsiooniliselt on seda taime kasutatud ekseemi, põletuste ja erinevate haavade ravimisel. Samuti kõha ja ussihammustuste korral. Achiote puu ja Marigold värvivad kanga oranzhiks.

Madder on Indigo kõrval üks vanemaid taimi mida on tekstiili värvimisel kasutatud. Ajurveedas ravitakse selle taimega verekõha, veel peatatakse raskte ninaverejooksu ja kasutatakse teiste vere haiguste puhul. Kanga värvib Madder punaseks.

Triphala taime kasutatakse traditsioonilises ajurveeda meditsiinis seedimise parandamiseks, kõhukinnisuse vastu, kõhu gaaside leevendamiseks. See taim annab tuhmi kollakaspruuni värvuse.

Karungali aitab parandada seedimist ja seda taime süüakse pärast sööki ning kangale annab musta värvi tooni.

Vetiveri kasutatakse erinevate mürgistuste ravimisel. Sellest taimest valmistatakse nahahooldusvahendeid ja seepi. Vetiver on populaarne selle antiseptiliste omaduste tõttu, ravib aknet ja haavandeid. Kanga värvib pruuniks.

Enely Jaager